Bästa metoderna för nariga läppar

Nariga läppar är en smärtsamt och irriterandeDe kräver mycket uppmärksamhet och ordentlig vårdVarför blir läppar nariga? Vilka är de bakomliggande orsakernaKolla in de bästa metoderna för nariga läppar och få alla svar på dina frågor.

Nariga läppar – orsaken

Gener

Det kan finnas flera skäl till varför just du drabbats av nariga läppar. Det är inte alltid något vi kan styra, särskilt när det beror på dina gener. Det kan visa sig att du lider av kroniskt nariga läppar. Om du någonsin besvärats av psoriasis eller eksem, är du mer benägen för nariga läppar.

Allergier

Orsaken till nariga läppar kan också vara en allergi. Den besvärliga hudinflammationen kan bero på en allergisk reaktion på tandkräm eller kosmetikaprodukter. Du bör överväga att prova uteslutningsmetoden i ett tag, kanske löser problemet sig själv. Men om du eliminerat allergi som bakomliggande orsak och läpparna fortfarande är nariga – besök en dermatolog för att gå igenom alla nödvändiga tester och hitta roten till problemet.

Solbränna

Huden på dina läppar kan ta skada av solbrännor. Läpparna är mer mottagliga till brännor och skador eftersom huden på läpparna är exceptionellt tunn och känslig. Hudcancer kan nå läpparnas områden. Skydda läpparna när du går ut. Läppar som är nariga på grund av exponering mot solen är ett mycket större problem än du anar. Dessa skador kan leda till allvarliga tillstånd – exfoliativ cheilit. Detta är ett förstadium till cancer som kräver ordentlig farmakologisk behandling.

Dehydrering

Du känner väl till den stora påverkan vatten har på organismen. Om dina läppar är torra och narriga, kan orsaken mycket väl vara dehydrering av kroppen. Prova att dricka mycket vatten och om du har tur förbättras läpparnas tillstånd på nolltid (givetvis gäller detta bara om ingen förexisterande sjukdom har utretts, men mer vatten är aldrig en dålig idé!). Läpparna är väldigt tunna och saknar svettkörtlar vilket gör dem mer mottagliga för vattenförlust än någon annan kroppsdel.

Slicka läpparna

Om du slickar läpparna konstant – förvänta dig inte att deras tillstånd är bra. När du slickar läpparna ger bara temporär lindring eftersom när saliven torkar blir läpparna torra igen och du upprepar det igen och igen. Detta är en ond cirkel som inte löser problemet med nariga läppar. I stället för att slicka läpparna, använd ett läppbalsam och bli kvitt denna dåliga vana.

Luft

Särskilt torr luft. Vind, smog och luft har negativ effekt på den känsliga huden på dina läppar. Använd ett läppbalsam för att skydda läpparna mot ofördelaktiga påverkan från klimat och väder.

Hudvård för nariga läppar

Viktigast av allt är att du alltid bär med dig ett återfuktande läppbalsam. Detta skyddar dina läppar mot torrhet och slitningar. Använd ett skyddande läppbalsam för att skydda läpparna mot skada.

Uppmärksamma innehållet i dina kosmetikaprodukter. Vissa av dina produkter innehåller alkoholämnen som är skadliga mot läpparna eftersom de orsakar irritation och torkar ut dem. Se till att produkterna du väljer har fler naturliga ingredienser.

Om du har nariga läppar borde du överväga att sluta använda läppglans och läppstift eftersom ingredienserna i dessa riskerar att vidare irritera huden.

Intag av kryddstark mat när du har nariga läppar kan ha en väldigt smärtsam effekt. Försök att undvika stark mat om du har torra läppar. När du behandlas för nariga läppar, försök att undvika iskallt väder, hetta eller kraftig vind.

Huskurer för nariga läpper

Sheasmör, olivolja och kokosolja kan hjälpa till att lindra irritationerna och motverka att läpphuden torkar ut. Oljor har regenerativ egenskaper och skapar ett naturligt UV-filter som skyddar läpparna mot dåliga väderförhållanden.

Använd naturliga ingredienser. När du har nariga läppar är honung perfekt eftersom det innehåller vitaminer, enzymer och aminosyror som återfuktar ytterhudslagret. Dessutom innehåller har honung antibakteriella och bakteriedödande egenskaper som hjälper till att göra läpparna elastiska och återfuktade samtidigt som du undviker hudinfektioner.

Testa aloe veras gynsamma egenskaper. Aloe vera förhindrar att hudcellerna torkar ut. Det räcker med ett tunt lager. Gällande hur ofta du bör applicera det kan du använda det precis så mycket du vill.

Ett annat perfekt val är vitamin A och vitamin E som skyddar läpparna och stöttar regenerationen.

Gräddfil fungerar mjukgörande på dina läppar och håller dem återfuktade tack vare den höga fetthalten. Naturliga produkter är bäst för detta besvär.

Du kan också förbereda en läpp-exfoliator med socker och olja. Du bör använda den två gånger per vecka för bästa effekt. Du kan massera dina nariga läppar med en mjuk tandborste för att stimulera blodcirkulationen i läpparna.

Blanda honung och kvarg! Låt denna blandning ligga på dina läppar i ungefär 30 minuter.

Nariga läppar är ett jobbigt besvär som drabbar oss året runt. Du måste komma ihåg att ta till skyddande åtgärder som skyddar läpparna mot den negativa påverkan från väderfaktorer.