Hur man använder rapsolja

Inlagd i Hår av Skonheten

Rapsolja förbättrar hårets och hårbottens skick. Det motverkar mjäll, håravfall och kluvna ändar. Den kan användas på egen hand eller i kombination med andra oljor. Det finns många sätt att använda rapsolja i daglig omvårdnad av håret, särskilt för att reparera det på ett naturligt sätt och för att förbättra dess skick. Läs vidare för att ta reda på hur man vårdar håret med rapsolja!

Hur använder man rapsolja i håret?

1. Hårolja som gör håret lenare och förbättrar dess skick

Till att börja med måste man ta lika stora delar rapsolja som olivolja, cirka 2 – 3 matskedar vardera. Häll oljorna i en skål och värm upp den. På så sätt blir blandningen mer rinnig och därmed lättare att använda. Du kan byta ut olivoljan mot kokosolja om du vill.

Använd en bomullstuss för att underlätta appliceringen. Doppa den i oljeblandningen och tryck den sedan mot hårbotten och håret. Behandlingen är extra bra för dig med torrt hår. Oljorna stärker håret extra mycket om du samtidigt masserar hårbotten i cirka 10 – 15 minuter. Låt oljorna sitta i håret i cirka 2 – 3 minuter. Efter behandlingen kan du tvätta håret som vanligt, helst med ett milt schampo.

För att få ett bra resultat kan vi använda rapsolja i håret och hårbotten på egen hand. Värm upp oljan tills den får en len konsistens. Massera sedan in den i håret och hårbotten. Avsluta med att vira en handduk eller duschmössa kring håret och låt oljan verka i 20 – 30 minuter innan du sköljer bort den.

2. Rapsolja mot mjäll

Rapsolja är en bra hjälp i kampen mot mjäll. Blanda den med teträdolja och ricinolja. Eftersom rapsolja är basen ska den utgöra den större mängden. Värm upp blandningen innan du applicerar den i håret. Använd den i 3 – 4 veckor.

3. Rapsolja mot uttunnande hår

Håravfall är ett vanligt problem som kan bero på många saker, t.ex. vitaminbrist eller olika sjukdomar. Oavsett vad problemet beror på kan det lösas med huskurer, bland annat en med rapsolja.

För att motverka håravfall kan du blanda rapsolja med en lika stor del olivolja eller mandelolja. Du kan även tillsätta essentiella oljor som lavendelolja, sandelträolja eller citronolja för att få en behaglig doft. Kom ihåg att varma oljor stärker håret. Glöm inte heller bort att massera hårbotten regelbundet, då detta förbättrar rötternas blodcirkulation och förser dem med värdefulla näringsämnen.

4. Återfuktande hårmask med rapsolja

Rapsolja har flera vårdande egenskaper och hjälper därför till att behandla olika dermatologiska problem. Oljan används för att reparera och återfukta hår som skadats i kemiska och termiska behandlingar. Blanda tre matskedar rapsolja med mandelolja eller teträdolja. Blandningen ska värmas upp innan den appliceras i håret, som du sedan täcker med en bomullshandduk. Låt oljorna verka i 1 – 2 timmar innan du tvättar bort dem med ett milt schampo.

5. Hårmask med rapsolja, öl och ägg

Öl är en dryck med låg alkoholnivå som kan användas för att vårda håret. Öl främjar nämligen hårets tillväxt! En hårmask med rapsolja och öl stärker och reparerar alltså håret. Blanda ett halvt glas öl med en matsked rapsolja och äggula. Applicera blandningen i håret och låt den verka i 10 – 15 minuter innan du tvättar bort den med kallt vatten. För bästa resultat bör masken användas regelbundet.

6. Vårdande hårmask med rapsolja

För att göra en effektiv och vårdande hårmask kan du blanda några matskedar rapsolja med en halv banan och några droppar honung. Mixa allt till en mjuk massa och applicera den i håret. Täck sedan håret med en handduk och låt blandningen verka i 45 minuter innan du sköljer bort den med kallt vatten. Masken återfuktar håret på ett effektivt sätt och förser det med protein, vilket behövs för att håret ska växa ordentligt.

7. Hårmask med rapsolja och majonnäs

Du kan använda rapsolja som grund för ytterligare en hårmask, nämligen en med majonnäs. Blanda en lika stor del rapsolja som majonnäs. Du kan tillsätta lite nattljusolja och ett par droppar essentiell olja om du vill förbättra blandningens doft. När du har blandat ingredienserna noga kan du massera in blandningen i håret. Vira en handduk eller duschmössa kring håret och låt masken verka i 2 – 3 timmar innan du noggrant tvättar håret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *