Couperose Hud & Brustna Kapillärer – Karakteristik & Bästa Hudvårdsrutiner

Brustna kapillärer påverkar fler och fler människor. Couperose hy är en av de jobbigaste när det gäller hudvård. Fortsätt att läsa för att ta reda på hur man tar hand om det på ett sätt som gör att dess hypersensitivitet inte längre blir så besvärlig.

Känner du till den bästa slags hudvård för dilaterade kapillärer? Om inte – fortsätt läsa. Artikeln kommer reda ut alla tvivel.

Karakteristik för Couperose Hud

Hur vet man om man har couperose hud? Det visar sig genom att ansiktens hud rodnar och blir röd. Det är inte bara en vanlig rodnad – när du tar en närmre titt ser du kapillärerna under huden.

Blodkärlen är väldigt tunna och känsliga i denna hudtyp. De brister enkelt, vilket orsakar telangiectasias eller brustna kapillärer som kallas spindelvener på grund av deras form. Telangiectasias uppstår främst på kinder, panna, näsa och haka.

Förutom det är couperose helt enkelt mer delikat, superkänsligt och mer benäget att irriteras. Huden orsakar ofta kliande, brännande och obehagliga känslor. För att undvika detta måste vi vårda den på optimalt sätt.

Vad ska man undvika om man har couperose hud?

Vi måste börja med en lista över förbjudna saker som intensifierar symtomen vid couperose hud: rodnad, irritation, ådernät. De värsta faktorerna är:

  • stark mat t.ex. hög halt av svart- eller chillipeppar
  • för höga temperaturer t.ex. i bastu eller varma bad
  • för låga temperaturer t.ex. vinterkyla
  • olämpliga hudvårdsprodukter t.ex. med retinol eller syror
  • överanvändning av alkohol, cigaretter, etc.
  • överaktivitet och överdriven träning
  • hårt och klorinerat vatten t.ex. i poolen

Hormoniell obalans – till exempel i klimakteriet eller under graviditet – kan också intensifiera tillståndet och förvärra det. Det är absolut värt det att konsultera med läkare och gå på regelbundna undersökningar.

Couperose Hudvård

Hur vårdar man couperose hud? Sanningen är att denna hudtyp är baserad på många regler, förbud och påbud. Du måste försöka undvika alla saker som nämnts ovan. När du tvättar ansiktet använd till exempel bara mjukt, kallt vatten och tvål utan alkoholer, parabener eller starka rengöringsmedel som SLS/SLES.

Du måste givetvis också komma ihåg grunderna – återfukta och förse huden med näring, men skydda den också mot exempelvis solljus. Samtidigt bör du använda hudvårdsprodukter som innehåller ingredienser som stärker blodkärlen, vilka inkluderar vitamin C, arnica eller ginkgo. Dessa substanser förstärker blodkärlens väggar och motverkar att de brister.

En annan sak att komma ihåg är att couperose hud älskar naturlig hudvård i hemmet. Om du vill lindra din couperosa hud – välj naturliga oljorhemmagjorda ansiktsmasker och helt naturliga produkter. Ju simplare ingredienser, desto bättre effekt på känslig hud med brustna kapillärer.