Morotsfröolja: Fördelar för hud och hår

Inlagd i Hår, Hudvård av Skonheten

Olja från morotsfrön (INCI: Daucus Carota Sativa <<Morot>> Fröolja) är verkligen en grej. Den har en levande, orange färg och en karakteristisk doft som många fängslas och lockas av. Den sticker ut bland andra kosmetikaoljor tack vare dess höga koncentration av betakaroten och näringsämnen kända för att förbättra hår och hud. Såhär använder man morotsfröolja.

Vem är morotsfröolja bra till?

Tack vare dess lindrande effekt är morotsfröolja bra för känslig, torr och irritationsbenägen hud. Denna orangea kosmetikaolja kan också användas för att vårda mogen hud för att hantera de första tecknen på åldrande (till exempel slapphet). Den är varken tung eller komedogen vilket innebär att den kan användas på oljig hud som producerar mycket sebum och glänser utom kontroll. Intressant nog kan morotsfröolja också lindra solbrännor och skållad hud, men också minska olika typer av pigmentfläckar. Den är välkänd för sin förmåga att skydda huden mot negativa väderförhållanden som kraftig vind, brännande sol eller iskalla temperaturer, samt UV-strålning.

Fördelar med morotsfröolja

  • reparerar huden
  • fyller på torr hud med vatten
  • lindrar och lugnar ned irriterad hud
  • hjälper att minska rynkor
  • saktar ned åldrande
  • jämnar ut hyn
  • har antiinflammatorisk effekt

Vad gömmer sig i morotsfröoljan?

Vilka element är det som gör morotsfröolja så exceptionellt? Först och främst är det en rik källa på ovannämnnda betakaroten. Dessutom är denna naturliga kosmetikaolja full av vitaminerna A, E, B1, B2 och C. Stearinsyra, linolsyra och palmitinsyra är de främsta syrorna som är dominanta bland andra syror i morotsfröoljan.

Hur får man mest ut av morotsfröoljaa?

En av de vanligaste användningarna av morotsfröolja är för att hindra hårklyvning. Du kan också applicera en portion av olja på händerna i stället för att använda en vanlig handåterfuktare, samt gnida in naglarna med den. Tack vare den höga halten av B-vitamin, fungerar denna orangea kosmetikaolja som en perfekt ersättare till olika balsam som används för att förbättra hår och naglar. Förutom detta kan du smeta in morotsfröoljan över hela ansiktet, nacken och bröstet när du inte känner för att använda vanliga krämer som är till för dessa hudområden. De som gillar DIY-kosmetika kan använda morotsfröolja för att skapa anpassade hemmagjorda ansiktsmasker. Morotsfröoljan är rik på betakaroten och erbjuder ett helt naturligt alternativ till kommersiella brun-utan-sol-produkter. Slutligen är det dessutom en bra after-tan.

Vad säger användare om morotsfröolja?

De flesta användare säger att morotsfröolja är en perfekt sommarkosmetika. Den lindrar och vårdar solbränd hud men får också fram den naturliga nyansen i solbrännan. Vissa kvinnor gillar att lägga till några droppar morotsfröolja i ansiktskrämer och kroppsbalsam. Oljan är också känd för att förse torra och skadade hårtoppar med näring.