Varför tappar vi håret? Botemedel mot håravfall

Inlagd i Hår av Skonheten

Att tappa håret är en naturlig process. De flesta tappar cirka 50 hårstrån om dagen, förutom på hösten då antalet kan stiga ända till 100. Om du tappar mer än så kan du ha skäl att oroa dg, och då är det dags att testa några behandlingar för håret och hårbotten. Om dessa misslyckas behöver du uppsöka en läkare. En trikolog behandlar håret och hårbotten, och alla relaterade tillstånd. Läs vidare för att ta reda på varför vi tappar hår!

Varför vi tappar hår

Du behöver inte ligga vaken och oroa dig för håravfall som bara pågått en kort tid eller har med årstiden att göra, t.ex. på våren och hösten. När vädret förändras gör kroppen självklart också det. Hud som blivit torr under vintern och sommaren behöver t.ex. mer fukt. Kroppens skörhet visar sig ofta i form av sköra naglar, hudproblem och just håravfall.

Hormoner är boven i dramat som utgör säsongsbetonat håravfall. Tack vare solljuset produceras (ett kvinnligt hormon) produceras i större mängd under våren och sommaren. På hösten och vintern ökar däremot mängden testosteron, medan östrogenmängden sjunker. Detta leder till håravfall.

Botemedel mot håravfall

För att motverka håravfall, eller åtminstone lindra problemet, behöver du:

 • Ändra din kost
  Var noga med att äta omättade fettsyror, vilka bl.a. finns i olivolja, oliver, pumpafrön och solrosfrön. Ät fisk och vitaminrika frukter varannan dag. Frusen frukt går också bra eftersom den också innehåller många viktiga näringsämnen.
 • Klipp 5 – 7 centimeter
  En pixiefrisyr är perfekt för den som vill ha kort hår.
 • Undvik hårtorken och andra stylingverktyg
  Åtminstone om de har varmt luft i sig. Kall luft skadar inte håret lika mycket, så sådana verktyg kan du använda varje dag om du vill.
 • Återfukta håret
  Använd en återfuktande lotion eller hårolja och låt den verka i en halvtimme innan du tvättar håret. Efter tvätten kan du applicera ett bra balsam i hela håret.
 • Ta hand om hårbotten
  Använd en skonsam skrubb för hårbotten med jämna mellanrum. Tvätta den med skonsamma produkter och återfukta hårbotten ordentligt. Om du lider av fet hårbotten bör du dock låta bli massage, sköljning med varmt vatten, och varma bad. Uppvärmd hud blir nämligen svettig och oljig.
 • Sätt upp håret och använd mössa på vintern och hösten
  Vädret påverkar hårets och hårbottens skick. Minusgrader och hårda vindar skadar faktiskt ordentligt! Därför är en mössa ett måste.

Håravfall vs schampo

Användning av olämpliga produkter kan koppas till håravfall, kliande hårbotten och mjäll. Innan du köper ett schampo eller balsam behöver du därför ta reda på vilken sorts hår du har. Kombinationshår (fet hårbotten och torra toppar)  tappar t.ex. formen och sin fräschhet snabbt. För att vårda den sortens hår behövs ofta flera produkter, som både rengör och som tar hand om topparna.

Oljigt hår blir lätt elektriskt och tappar formen om du bär mössa. Bara några timmar efter en hårtvätt kan du märka att håret ser fett och otvättat ut. Örtschampon utan oljor och överflödiga doftämnen är här det bästa valet.

Torrt hår har ofta skadade, livlösa, sköra och kluvna toppar. Även om du använder en hårmask eller balsam kan du märka att håret är svårt att kamma. Torrt hår orsakas ofta av att man gjort något fel, t.ex. färgat håret eller utsatt sig för solens skadliga strålar utan att använda vårdande produkter. Om du har torrt hår bör du använda schampo och balsam specifikt framtagna för torrt hår, det vill säga produkter som återfuktar.

Om du tvättar håret dagligen bör du använda milda schampon med så få ingredienser som möjligt. Därför är schampon för bebisar och småbarn ett bra val även för vuxna. Ett vanligt schampo för en specifik sorts hår bör användas en till två gånger i veckan. Det räcker gott och väl för att tvätta bort orenheter.

Balsam som motverkar håravfall

Balsam är ofta framtagna för daglig omvårdnad, men saknar ändå läkande egenskaper. Istället förseglar det hårets rötter och underlättar borstning och kamning. Balsamet är lätt att använda, eftersom det bara ska verka i några minuter innan man kan fortsätta med sin morgonrutin eller kvällsrutin. Balsam ska bara användas i håret, och alltså inte i hårbotten. Om du har det i hårbotten kommer det inte dröja länge förrän håret blir fett. Vissa balsam innehåller dock läkande ingredienser, och ska endast användas 2 – 3 gånger i veckan.

Istället för balsam kan du prova en sköljning med åkerfräken. Berika gärna blandningen med kardborre och såpnejlika. Blondiner kan välja en sköljning med kamomill som har lystergivande, antiinflammatoriska och lugnande egenskaper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *