Synder i hårvård: Misstag att undvika i daglig hårvård

Inlagd i Hår av Skonheten

Vad tycker håret inte om? Du har säkert kommit på en del svar redan nu. En plattång kommer naturligtvis först, eftersom de varma plattorna bränner håret och förstör disulfiden inuti. Solen är naturligtvis också ett givet svar, eftersom den är en fiende till allt som har med ungdom och skönhet att göra. Känner du till de andra synder vi måste undvika?

Hur man INTE tar hand om håret

Håret tycker inte om:

1. Värme

Nu pratar vi inte bara om plattången. Dess skadliga effekt är ju uppenbar (inget hår klarar extrema temperaturer under längre tid). En vanlig, ”oskyldig” hårtork skadar också håret och hårbotten, lika mycket som plattången. Cirka 40 grader är en bra temperatur att förhålla sig till. Ju varmare det blir, desto mer skadas nämligen håret.

2. Dra och rycka

Manuella skador gör håret svagare och får det att falla av eller gå sönder. Dess struktur blir sämre och sämre. Den här sortens skador beror ofta på den vanligaste synden: att man torkar håret med handduk efter en hårtvätt. Blött hår är mer mottagligt för skador. Om du ska använda handduk måste du varsamt klämma ut vattnet. Att sova med blött hår ger också ett skadligt resultat. När vi sover vrider och vänder vi ofta på oss, och gnider därmed håret mot kudden. Detta är ett enkelt och perfekt sätt att skada hårets struktur.

3. Felaktiga hårprodukter

Det du använder för att tvätta och vårda håret har stor effekt på hårets utseende. Mång produkter ger ett rentav uselt resultat istället för det vi önskar oss. I många fall beror det på att vi har ställt en felaktig diagnos på hårets skick och typ. För att ta reda på vad håret behöver i vardagen bör du ta reda på vilken porositet ditt hår har: nämligen vilket skick, utseende, struktur och behov håret har. Det finns flera tester på internet som kan hjälpa dig avgöra detta, och som talar om vilka produkter du bör använda. På så sätt slipper du få för mycket protein eller ansamling av keratin, och därmed minskar risken för att håret ska gå sönder, bli tunnare eller sluta växa.

4. Solen

Alla vet att UV-strålar kan orsaka hudcancer, men det är inte bara huden som behöver skyddas. Håret tycker inte heller om solen, eftersom strålarna berövar håret på melanin, torkar ut det, ökar porositeten, försvagar rötterna, och irriterar hårbotten. För att undvika skador kan du använda en hatt eller naturlig hårolja. Oljorna har UV-filter som skyddar mot de skadliga strålarna.

5. Kemisk behandling

Att bleka, platta eller permanenta håret är alla behandlingar som ska förbättra utseendet, men det är viktigt att inte utföra dem för ofta. Vi måste också ge håret ordentligt med omvårdnad efteråt, så att det inte skadas alltför mycket. Att använda en lämplig hårolja är den bästa behandlingen du kan genomföra, för såväl utseendet som hårets skick.

6. Silikon, parabener och SLS

Artificiella, akneframkallande ingredienser i schampo och balsam förbättrar hårets utseende tillfälligt (glans och mjukhet), men efter en stund blir håret torrt. Dessutom samlas kontroversiella ingredienser vid rötterna. Parabener, silikon och restprodukter från petroleum är alla skurkar som försämrar hårbottens skick. När du köper ett schampo eller balsam bör du kontrollera att det inte innehåller några av dessa skadliga ämnen.

7. Stylingprodukter

Att styla håret har sina nackdelar. Lotion, stylingkrämer, gel och sprej fastnar i håret och försämrar deras skick. De innehåller skadande och uttorkande alkohol och andra syntetiska ämnen som sabbar håret. Därför bör du endast använda hårsprej och liknande produkter vid särskilda tillfällen som utekvällar, semestrar och liknande. I vardagen måste håret få slippa kemikalier.

8. Cigaretter

Förutom den extremt dåliga effekten på hälsan kan cigaretter (närmare bestämt ämnena i dem() försämra hudens och hårets skick. De försvagar rötterna, förstör hårets inre struktur, och försämrar dess utseende. Röken tränger in i håret och gör det sjukare, eftersom hårets förmåga att absorbera schampots och balsamets näringsämnen försämras.

9. Stress

Långvarig, kronisk stress är dåligt för såväl humörets som hårets och hudens skick. Upptagna människor klagar ofta på hudproblem, håravfall eller bristande utväxt. Som om inte det vore nog gör stress dessutom att vi lättare får rynkor. Om du ofta är nervös och upprörd bör du försöka hitta ett sätt att slappna av och lugna nerverna. Yoga, meditation, långa promenader, varma bad, eller kanske aromaterapi? Hitta något som fungerar för just dig, och försök slappna av varje dag. Det är också viktigt att sova ordentligt på natten. Håret och huden kommer att tacka dig!

10. Dålig kost

Det vi äter, dvs de näringsämnen vi förser kroppen med, har en direkt effekt på hårets och hudens utseende. Ät därför en balanserad kost som är rik på vitaminer och mineraler. Försök skära ner på cigaretter, alkohol och processad mat för att se en snabb skillnad på håret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *