Hur tar man hand om sitt ansikte? Användbara knep och effektiv kosmetika

Inlagd i Hudvård av Skonheten

Många kvinnor upplever några problem med korrekt hudvård. Inte alla vet hur man väljer kosmetika, vilka formuleringar som ska användas och vilka produkter som ska undvikas. Det finns dock regler om hudvård och rekommenderade kosmetika som hjälper till med daglig vård.

hudv-aring-rd.jpg

Hudvårdsprodukter ska matcha hudtypen

För att göra din hud vacker, välj kosmetika som uppfyller dina hudbehov. Hudens typ och dess egenskaper bör beaktas:

  1. Oljig hud – dess huvudkaraktär är skinande hud. Hudens talgkörtlar överproducerar olja (talg), dess porer förefaller större. Oljig hud är benägen för pormaskar, akne, men rynkor kommer relativt sent.
  2. Torr hud – den lyser inte som den ovan beskrivna typen, utan är matt, tunnare och mer delikat. Rynkor verkar snabbare, ibland även före 30-talet. Pormaskarna är nästan osynliga.
  3. Normal hud – det här är varje tjejs dröm. Denna hudtyp har medelporer, det kan vara fet i T-zonen. Generellt är denna typ resistent mot externa och interna faktorer.
  4. Kombinationshud – som namnet antyder, kombinerar denna hudtyp funktionerna i ovanstående tre typer. Ägarna av denna typ kan ha större porer i T-zonen, mer glänsande hud i vissa delar av ansiktet, även svarta hudar och akne kan förekomma från tid till annan. Typiskt är kombinationshud inte utsatt för för tidigt åldrande.

Alla dessa egenskaper bör beaktas vid val av hudvårdsprodukter. Om du använder olämpliga produkter kan du få motsatt effekt: Din huds tillstånd är inte förbättrad men den kan till och med förvärras. Av denna anledning är det mycket viktigt att matcha vårdprodukterna till din hudtyp. I allmänhet, om du har normal hud, kan du själv skapa ett hudvårdsprogram. Människor med torr, oljig och kombinationshud bör besöka en specialist – en skönhetsläkare eller hudläkare. Tänk på att det dagliga vårdprogrammet ska bestå av tre steg: rengöring, toning och näring.

Hur tar man hand om normal hud?

Du bör tvätta dina kläder, handdukar och lakan endast med tvättmedel som saknar starka ämnen och dofter. Allt du behöver göra är att exfoliera ditt ansikte en gång i veckan, undvik alkoholbaserade produkter i daglig vård när de torkar huden. En bättre lösning är att använda preparat med kamille, aloe, guldgrått eller tea tree. En dagkräm bör innehålla ett UV-filter för att förhindra överhettning, rynkor och missfärgning. För att återfukta din hud hemma är det bättre att använda icke-ocklusiva medel, så de som inte bildar ett klibbigt lager på huden.

Hur tar man hand om fet hud?

Oljig hud kräver särskild vård som inte ökar aktiviteten hos talgkörtlar och torkar huden. En annan viktig egenskap att komma ihåg om denna hudtyp är att den har låg koncentration av linolsyra. Som ett resultat skyddar epidermalbarriären mindre hud från irritationer och inflammationer. Därför bör du ta hand om din hud enligt några grundläggande regler:

  • Rengör huden noggrant.
  • Bekämpa bakterier.
  • Minska aktiviteten av talgkörtlar.
  • Fukta huden regelbundet.

I daglig vård rekommenderas det inte att använda en klassisk tvål och exfoliera huden två eller tre gånger i veckan. Det är bättre att undvika toningkosmetika med alkohol. För det bör du använda toner och lotioner med växtextrakt, i synnerhet med kamomill, kalendula eller aloe. För fuktgivande fet hud är det bäst att använda lätta formler med lugnande ingredienser.

Hur tar man hand om torr hud?

Torr hud kan vara en medfödd egenskap, genetiskt ärvd, men den kan också dyka upp under livet. Nivån på talgproduktionen är relaterad till hormonernas verkan – när klimakteriet närmar sig ökar torrheten. Det kan också vara ett resultat av felaktig vård, till exempel vanliga scrubs. Torr hudvård bör vara mycket känslig. Vid rengöring rekommenderas inte rengöringsmedel som ger mycket skum, det vill säga tvätta lipider från huden. Den kosmetika som används ska innehålla oljor och andra fettkomponenter. Att tvätta ansiktet med varmt vatten är inte heller en bra idé, vare sig det irriterar, torkar eller ökar produktionen av talg. Vid keratos är det bäst att använda emulsioner eller krämer med syror (salicylsyra, citronsyra, glykolsyra, äppelsyra). Det rekommenderas också att reglera lämplig luftfuktighet och se till att kosten är full av fettsyror.

Hur tar man hand om kombinationshud?

När det gäller kombinationshud, är det viktigt att rengöra T-zonen och fuktar kinderna. Om det finns några inflammationer på pannan, hakan och näsan, ska du ge upp scrubs. Korrekt vård av kombinationshud innebär också god näring. Kosmetika med sådana egenskaper bör endast användas på vissa delar av huden. Till exempel bör masker och torkrök appliceras på de områden med ökad aktivitet hos talgkörtlarna, men krämer med stark fuktgivande effekt bör appliceras på kinderna och pannan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *