Hur tar man hand om hår med sköldkörtelinsufficiens?

Inlagd i Hår av Skonheten

Båda förhållandena, antingen när sköldkörteln producerar för många hormoner (hypertyreoidism) eller när det är för få utsöndrade (hypotyroidism) medför negativa konsekvenser för vår kropp. Innan vi diskuterar frågan hur sköldkörtelhormonerna påverkar hårtillståndet, låt oss förklara vad sköldkörtelinsufficiens är; presentera dess orsaker och symtom. Vi ska också hjälpa dig att välja penslar, hårtillbehör och kosmetika som är värda att använda när du lider av hypothyroidism. Vilka hårbehandlingar som rekommenderas att genomgå när sköldkörteln misslyckas med att fungera normalt? Hur hittar du en frisör som uppfyller dina behov i detta tillstånd?

Woman thyroid gland control

Vad är sköldkörtelinsufficiens?

Sköldkörtelinsufficiens, även kallad hypothyroidism, är en dysfunktion av sköldkörteln som producerar otillräcklig mängd hormoner i jämförelse med organismens behov. Sköldkörteln är ett relativt litet organ som ligger vid nacken. Det är ansvarigt för att utsöndra och släppa ut två hormoner: triiodotyronin (T3) och tyroxin (T4), som både reglerar organismens flesta vävnader, samt påverkar ämnesomsättningen och producerar värme (termogenes). Aktiviteten av sköldkörteln är styrd av hypofysen. Det är själva körteln som frigör sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) som uppmuntrar sköldkörteln att producera T3 och T4. Korrekt funktion av sköldkörteln och hypofysen kvarstår i nära samarbete: överskjutandet av sköldkörtelhormon gör att hypofysen utsöndrar mindre TSH, medan bristen på de mycket hormonerna stimulerar TSH-produktionen.

Sköldkörtelinsufficiens – Orsaker

Orsakerna till hypotyreos är:

 • Hashimotos sjukdom, som är namnet på kronisk autoimmunologisk thyroidit. Denna sjukdom är smärtfri men förstör långsamt sköldkörteln och begränsar produktionen av de hormoner som utsöndras av den.
 • Total sköldkörtelektomi (kirurgisk avlägsnande av sköldkörteln) som är efterdyningarna av bland annat sköldkörtelkörtel, Graves sjukdom (Basedow’s sjukdom) och förstorad sköldkörtel. Följaktligen följer den permanenta sköldkörtelns insufficiens och dess svårighetsgrad beror på om sköldkörteln avlägsnades helt eller bara delvis, t.ex. en lobe.
 • Radioaktiv jodbehandling som används för att bota bland annat sköldkörtelcancer, Graves sjukdom (Basedow’s sjukdom) och förstorad sköldkörtel.
 • Sköldkörtelbete (i detta fall kan sköldkörtelns insufficiens stämplas).
 • Läkemedelsinducerad sköldkörtelinsufficiens som utvecklas som ett resultat av att t ex ta en antiarytmisk, antiviral eller anticancermedicinering.
 • Jodbrist.
 • Bestrålning av nackområdet på grund av cancer (i detta fall kan thyroidinsufficiens utvecklas även några år efter proceduren).

Sköldkörtelinsufficiens – Symptom

Här är några symptom på sjukdomen:

 • snabb utmattning
 • överdriven sömnighet
 • motorisk retardation
 • humörfall och negativa tankar
 • ständig känsla av kyla (även på heta dagar)
 • frekvent förstoppning
 • gå upp i vikt trots bristen på aptit
 • hes röst
 • koncentrationsstörningar
 • skört hår och överdrivet håravfall
 • tunna ögonbryn
 • torr hud

Hur påverkar sköldkörtelhormoner hårtillståndet?

För problemet med hårbortfall är sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) och tyroxin (T4). För att klargöra TSH-koncentrationen stiger när hypofysen gör sköldkörteln producerar sina hormoner medan själva körteln inte kan mäta sig. Detta leder till sköldkörtelinsufficiens.

Vidare påverkar hypothyroidism ämnesomsättningen. Mer exakt sänker denna sjukdom metabolismen vilket leder till för tidig frisättning av hårlökar. Till följd av detta kan varje enskild tuggning med en kam leda till att håret uttoppes oavsiktligt. Dessutom försenar sköldkörtelinsufficiens processen att producera nytt hår vilket gör utväxterna smala. När det gäller bristen på tyroxin, som är strikt associerad med hypothyroidism, gör detta håret sprött, grovt och torrt.

Vid sköldkörtelinsufficiens erkänns farmakologisk behandling som avgörande. De negativa effekterna av denna sjukdom kan göras mindre allvarliga genom att använda andra behandlingar, särskilt genom att utsätta strängarna för de särskilda hårvårdsprocedurerna.

Sköldkörtelinsufficiens – Hårborstar

En bra lösning för de som drabbats av sköldkörtelinsufficiens är användningen av känsliga borstar som är speciellt utformade för tunt hår. Ett sådant tillbehör hjälper till att återställa glansen till håret och samtidigt orsakar ingen skada på de redan svaga hårtopparna. En av de borstar som rekommenderas i detta fall är Tangle Teezer. När håret är vått rekommenderas det att använda TT Aqua Splash, medan torrt hår ska behandlas med TT Salon Elite. På grund av vanlig TT-användning blir håret glänsande och motståndskraftigt mot statiska.

Sköldkörtelinsufficiens – Hårtillbehör

I fallet med sköldkörtelinsufficiens är plana plattänger och locktänger hårtillbehör som inte ska användas ofta. Den perfekta lösningen vore att avstå från hårfön också, men om det inte är möjligt, är det bättre att använda en enhet som har jonfunktion och går med luftströmstemperaturjusteringssystem. Den del av hår som växer nära hårbotten bör fönas med varm luftström, medan mittlängderna nedåt ska blöttorkas med kallt luftflöde. Tack vare detta kommer hårstråna inte att bli krusiga eller skadade.

Sköldkörtelinsufficiens – Hårvårdsprodukter

Hårvård vid sköldkörtelinsufficiens bör baseras på produkter som är avsedda för tunt hår. Sådana kosmetika innehåller ofta osmanthusextrakt och ingefäraolja, vilka är mycket användbara och fördelaktiga. Dessutom är blandning av ricinolja med ett schampo en annan bra sak att göra. Att tillsätta bara en tesked per 100 ml av ett schampo räcker. När det gäller hårmasker, föreslås det att de berikar dem med kakao för att lämna blandningen på håret i 30 minuter (en gång i veckan) efteråt. Tack vare en sådan behandling börjar håret se riktigt bra ut.

Dessutom är det värt att byta hårvårdsprodukter ofta, eftersom när strängarna blir vana vid dem, kan produkterna sluta leverera den effekten. Det är också bättre att välja SLS-fria och parabenfria produkter.

Sköldkörtelninsufficiens – Hårskönhetsbehandlingar

Kvinnor som lider av hypothyroidism kan utsätta håret för en viss grupp av hårbehandlingar. De mest rekommenderade förfarandena som främjar hårhälsan är användningen av ultraljudsinfrarött kalljärn. Trots att det liknar ett plant järn är detta hårverktygs handling helt annorlunda. Namnlösa: På grund av ultraljud och avgivande infraröd ljus kan den regenerera skadade hårändar och stimulera hårlökar att växa långt hår. Dessutom är det lämpligt att gå till ångbastu eller hårrekonstruktion. Bara en session förbättrar hårförhållandet signifikant.

Sköldkörtelinsufficiens – Frisör

Sanningen är att det i allmänhet är svårt att hitta en bra frisör. Tyvärr. Detta problem blir ännu mer komplicerat när det uppstår sköldkörtelinsufficiens – det gör att problemet är ännu mer komplext. Det är ändå värt att försöka. Vad är kvaliteterna hos en bra frisör? Först och främst vill en bra frisör lära känna sin kund och håret samt ha en stor hårvårdskosmetisk bas vid sina händer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *